29
Mar

Fotoğrafçılık üzerine

SEYAHAT FOTOĞRAFÇILARI İÇİN YOLA ÇIKMA VAKTİ

    Kış mevsimi, fotoğrafçılar için doğanın kartpostal gibi olduğu zamanlardan biridir. Beyazın yüzlerce tonunu barındıran bu mevsimde fotoğraf çekmek zorlu olsa da bu durum fotoğrafçılar için tam bir tutkudur. Kış mevsiminde fotoğraf çekme teknikleri diğer mevsimlerde kullanılacak olan tekniklerden farklıdır. Öncelikli olarak güneşin sabah saat 08.00 gibi belirginleştiğini ve akşam 16.00 gibi gözden kaybolduğunu hesap ederek yola çıkmak gerekir. Soğuk havaların fotoğraf makinenizin bozulmasına da neden olabileceği unutulmamalıdır. Kış mevsiminde fotoğraf çekerken bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise batarya ve pillerinizi kullanmadığınız zamanlarda sıcak yerde muhafaza etmeniz gerektiğidir. Soğuk hava koşullarında pillerinizin çok çabuk tükeneceği unutulmamalıdır. Bu hususlara dikkat ettikten sonra etkileyici kış fotoğrafları çekmek için yollara düşebilirsiniz.

    Orman veya milli parklarda yaban hayatı, göçmen kuşlar, insanlar, doğa, tarihi anıtlar, şehir manzaraları, kırsal manzara, deniz kıyıları, durgun alanlar, karla kaplı tepeler, kum tepeleri, göller, göletler, nehirler, şelaleler vs, seyahat fotoğrafçılar için altın birer fırsattır.

    Bu kış seyahat fotoğrafçılığınız için hangi hedefi seçerseniz seçin, yanınızda uygun lenslerle birlikte geniş bir yelpazeye sahip en az bir Dijital SLR kameranız olsun.

    KİKATS kelimesini asla unutmayın;

    K– Özgün bir Konu

    İ– Konuya İlgi

    KA– Kompozisyon ve Aydınlatma

    T-Teknik

    S-Sunum

    Konunun Özgünlüğü:

    Fotoğrafçı çevresindeki konuyu aramak zorundadır. Bu nedenle konusunu çevresinden öğrenmek için gözlerini açık tutması gerekir. Bu amaçla gözün eğitimi gereklidir. Göze yönelik eğitim, birkaç kompozisyon ve ışıklandırma kuralı benimsenerek verilebilir. Çevrenizde bir konu bulduğunuzda, kendinize bir soru sorun, Bunu gördünüz mü? ya da daha önce bu tür bir konu üzerinde çalışılmış mı? Cevap hayır ise, konuya yüksek bir derece verilebilir, çünkü orijinaldir.

    Konuya İlgi:

    Aynı zamanda konu ilginç de olmalıdır. Konu orijinal olabilir ancak çirkin görünümlü ve içinde güzelliği yok ise bakmak ilginç olmayabilir. Yani konu ilginç değilse, herhangi bir anlam ifade etmez. İlginç orijinal konulara odaklanmalısınız. Konuya ilgi, fotoğraf teknikleri kullanılarak da oluşturulabilir. O zaman fotoğrafçı yaratıcılık kavramını düşünmesi gerekir.

    Kompozisyon ve Aydınlatma:

    Arka planda rahatlama arayın. Arka planı ilk adım olarak keskin veya bulanık tutun. Arka plan rahatsız edici olmamalıdır. Parlak veya rahatsız edici unsurlar, hafif yamalar ve canlı renklerden kaçının. Karede fotoğrafınızı ikiye bölebilecek dikey veya yatay çizgiler olmamalıdır. Fotoğrafa bakan kişi, gözünü ana yöne yönlendirebilecek çapraz lider çizgileri aramalıdır.

    Fotoğrafınızda çok fazla nesne kullanmaktan kaçının. Ana konuya başka herhangi bir nesne veya nesneler hakim olmamalıdır. Olursa, ana nesneye ek veya destekleyici olmalıdır.

    Ana nesnenin yerleştirilmesi; Ana nesneyi fotoğraf çerçevesinin merkezine yerleştirmekten kaçının (yaban hayatı ve doğa fotoğrafları hariç). Ana nesneyi fotoğrafın altın oran kesişim noktalarından birine yerleştirin.

    Formasyon Tipleri; Kompozisyonunuzda üçgen, dairesel, oval, U, S, L tipi oluşumlar arayın. Bu tür oluşumlar pürüzsüz eğrilere sahiptirler ve böylece kompozisyonda bir ritim yaratır.

    Doku ve Desen; Dokulu fotoğraflara ve kalıplara bakmak çok ilginç olabilir. Bu yüzden dokusu ilgi çekici yerler (doğa, ağaç, su, nesne vs) fotoğrafa dikkat çekici bir görünüm kazandırır.

    Fotoğrafın genelinde; Nesnenizin önünde, altında, yukarısındaki uygun boşluklara veya ilginç olmayan gökyüzü kısmına ağaç yaprakları gibi şeyler dahil edilebilir.

    Tonlama; Tonlama fotoğrafta hayati bir rol oynar. Açıktan koyuya ve beyazdan siyaha büyük ton aralığı, daha fazla görsel etki sağlar.

    Renkleri Anlamak: Fotoğrafçı renkleri çok iyi anlamalıdır. Birincil ve ikincil renklerin kullanımı, sıcak ve fotoğrafınızdaki soğuk renkler, renk dengesi ve renk uyumu yapmak için çok etkili olabilir. Renkleri iyi kullanarak kompozisyonu dengeleyebilirsiniz. Ana nesnenin belirgin rengi, fotoğrafın kalan bastırılmış renkleri ile dengelenebilir. Örneğin, ana konunuz daha küçük ve çok belirgin bir parlak birincil kırmızı renge sahip ve çok daha geniş bir alana sahip olan fotoğrafın geri kalanında bastırılmış ikincil renk gibi.

    Aydınlatma; Açık hava fotoğrafçılığı için en iyi zaman genellikle günün sabah ve akşam saatleridir. Güneş ışığı 30 ila 45 derecelik bir açıdadır, sıcak ve yumuşaktır. Fotoğrafçılar bunu “Altın Saat Aydınlatması” diye adlandırır. Temel ilke sert ışık sert gölgeler ve yumuşak ışık da yumuşak gölgeler oluşturur. Bu nedenle yumuşak ışıkta çekilen resimlerin daha az kontrastı vardır ve büyük bir ton değeri verir.

    Mevcut ışığı yaratıcı bir şekilde kullanmanın bazı ipuçları:

  • Özneyi güçlü ışığa karşı çekmek size siluet görüntüsü verecektir.
  • Önden gelen ışık, gölge oluşturmayacağı ve düz, hatasız cilt izlenimi vereceğinden portre çekimlerinde kullanılabilir. Ancak derinliği yok eder. Manzara fotoğraflarında kullanılması uygun değildir.
  • Arkadan gelen ışık, siluet dediğimiz hoş kontrastlı görüntüler elde etmek için kullanılır. Toz ve dumanla karıştırıldığında sabah veya akşam arka ışık, resim benzeri bir etki yaratabilir.
  • Tepeden gelen ışık çok arzu edilen bir ışık değildir. Fakat tepeden gelen öğle ışığında iç mekan çekimleri çok rahat yapılabilir.
  • Sisle karışan sabah yumuşak ışığı sanatsal bir etki yaratır.
  • Pencere aydınlatması dediğimiz insanların yüzlerindeki bir taraftan aydınlatma çok yaratıcı görünür.
  • Yumuşak arka aydınlatma veya önden yansıyan ışıkla portredeki jant ışığı büyüleyici aydınlatma yaratır.
  • Çiçek yaprakları gibi nesnelerden geçen güçlü arka ışık, parlak canlı bir renk verir.
  • Renkli nesnelerden yansıyan ışık, nesnenize renk tonları verebilir.
  • Beyaz nesneden yansıyan ışık dolgu ışığı olarak kullanılabilir.
  • Işığın polarizasyona uğramasını (renklerin doygunluğunun düşmesi ve yansıdığı yüzeylerde parlama yapması) engellemek için polarize filtreler kullanılmalıdır.
  • Kapalı havalarda ışık daha soft olacağı için makinenizi siyah beyaz seçeneğine alıp çekerseniz dramatik görüntüler elde edebilirsiniz.

    Teknik:

    Konunuza bağlı olarak farklı kamera tekniklerini ve Photoshop tekniklerini kullanabilirsiniz. Böylelikle işinize yaratıcılık getirmiş olursunuz. Örneğin; Kaydırma Tekniği, Yakınlaştırma Tekniği, Solarizasyon, Posterizasyon, Hi Key ve Low Key Efekti, Düşük ve Yüksek Obtüratör Hızlarının Etkisi, Zaman pozlama ve Çoklu Pozlama, Sığ Alan Derinliği, Daha Uzun Alan Derinliği tekniklerini geliştirmeye çalışın.

    Sunum:

    Kameranızdan iyi çekimler yaptıktan sonra mükemmel baskı sonuçları elde etmek için dijital iyileştirmeler yapmanız gerekebilir (Photoshop veya üzerinde çalıştığınız diğer yazılımlar). Eğer varsa fotoğraflarınızı Raw formatında çektiğinizde, Raw ayar penceresinde çalışmanız ve birkaç yoğunluk düzeltmeleri ile renk doygunluğunu ayarlamak için renk düzeltmeleri yapmanız, fotoğrafınızdaki renk kontrastını ayarlamanız gerekecektir. Kameranızda netleştirme özelliğini seçmediyseniz, fotoğraflarınızı netleştirmeniz de gerekebilir.

NOT: Bu yazı Fotoğraf Sanatı Kurumu Derneği Web Sitesinde aylık olarak yayınlanan FSK Bülteninde de yayınlanmıştır. Mart 2020 Fsk Bültenini görmek için tıklayınız.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.